29 Mayıs 2014 Perşembe

Ananas

Markette ananas soyarken yaşlı bir adam yanıma yaklaştı ve "evladım bu nedir?" dedi. Gözümü ananas soyma makinasının bıçaklarından ayırmadan, ki bence çok ciddi ve önemli bir iştir,

"ananas bu amca" diye cevap verdim.

"Tamam da nedir?" diye sorusunu süsleyip bir daha sordu..

Ya ananasta derin bir felsefe arayan birisi idi ya da Türk bir Benjamin Button vakası ile karşı karşıyaydım, adam yeni doğmuştu bilmiyordu hiç bir şey, görmemişti. İki seçeneceğin de saçmalığı önümde açılan engin saçmalık denizinde birazdan atacağım kulaçları muştular gibiydi.

Kafamı yavaşça kaldırıp "amca, lütfen kuşak çatışmanı kendi torunların üzerinde dene" der gibi gözlerinin içine baktım, "basit bir soru sordum sadece, bu muameleyi haketmiyorum, zaten yaşlıyım ve öleceğim yakında" der gibi gözlerini kırpıştırdı.

Birazdan oluşacak ortamdan kaçmak için son hamlemi yaptım. Belki salak gibi görünürsem dikkatini üzerimden başka bir noktaya çekebilirdim.

"Yenir bu amca" diye cevap verdim.

Ses tonum, cümlenin kısalığı, duruşumdaki hafif kambur ve şapşalca ifade, vücut dilimdeki yekdüzelik, her şey salak ve uzak durulması gereken birine uyuyordu ama karşımdaki yaşlı kurt bu son çırpınış numaramı yememişti. İşin daha da kötüsü, göğsümde yumuşatıp bütün gücümle vurduğum voleyi ustalıkla yakalamış, şimdi topun onda olmasının verdiği güvenle sesini tam da yaşlı ve şevkatli bir seri katil gibi yumuşatmıştı. Ve ağzından o sihirli sözcükler döküldü.

"Yendiğini biliyorum tabii ki evladım, ama neden yenir?"

Şimdi şaşırma zamanı değildi, şimdi şok olma zamanı değildi. Evet bir gün gelecek ve bu dünyaya karşı yenilip pes edecektim, bunu hep biliyordum. Bir gün gelecek şaşırma hücrelerim dolacak ve yeni besinler alamayacaktı, bütün vücudum bir gün iflas edecekti. Evet, biliyordum bir gün yenilecektim. Ama o gün bu gün olmayacaktı, dur bakalım seni moruk seri katil kılıklı herif, daha ölmemiştim...

Bütün gücümü toplarayarak cevap verdim, sesime sinirli ve aksi bir ton katmayı da ihmal etmedim. Asabi ve yaşlılara saygısız bir heriften daha kaçılası ne olabilirdi ki onun için?

"Amca, karpuzu neden yiyorsun sen mesela? " dedim..

"Mesaneme iyi geliyor, çiş yaptırıyor bol bol." dedi.

Evet... Kaybetmiştim... Bu amansız savaştan bütün işe yarar uzuvlarım kesilmiş bir şekilde karşısında diz çökmüş bir halde buldum kendimi. Artık kılıç elindeydi, esiriydim. Kafamı kesip bir an önce beni bu işkenceden kurtarması için yalvarmaktan başka yapacak bir şey yoktu.

Sesimi iyice inceltip, belli belirsiz bir sesle; "E bu da yarıyordur bir şeylere, meyve yani sonuçta, vitamin falan vardır elbet" gibi bir şeyler saçmaladım.

Yaşlı ve sarkık yanakları ile pörsümüş dudaklarının kenarında hafif bir gülümseme peydah oldu...

Hiç bir şey demedi.. Bir yorum yapmadı..

Döndü arkasını ve gitti.. Boynumu kesmeden beni ızdırap veren yenilgimle baş başa bıraktı. Gururlu bir komutan yerine kötü bir zalim gibi davranmayı seçti. Ölmeden önceki belki son zaferini üstümde kazanmıştı.

Gitti öylece..

11 yorum:

  1. Tüm yazıyı bir kenara koyuyor ve şaşkınlık içinde soruyorum; ananas soyma makinesi nedir?!!! :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o şey yaa hani migrosta varyaaa boyle kafasini felan kesiyosun ondan işte. kafasini kesip makinwsi var kabuklarini felan kesiyo onun icine koyuyosun kolu aşşagiya cekiyosun bitiyo :)

      Sil
  2. İnya bu ne güzel hikaye olmuş ya :))
    Bana çok sorarlar sanki markette çalışıyorum ya :)
    Ya da küçük torunu için kıyafetleri üstüme tutarlar :D

    YanıtlaSil
  3. Ben de Trabzon hurmasını sormuştum hergün alışveriş yaptığım manava. Hayatımda son birkaç seneden önce hiç görmedim deyip. Acaip şaşırmıştı. Sanki elma görmedim hayatımda demişim gibi baktı bana. Sanki insan değil de insan görünümünde başka bir türmüşüm ve o bunu şimdi anlıyor gibi bakmıştı. Sanki Istanbul'un her yeri hurma ağacı da ben göremiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ay ben onu domatese benzetmuştim amaaaa :):):)

      Sil
  4. Güzel bir yazı olmuş. bazen böyle şeyler hepimizin başına geliyor. Gülümseyerek okudum yazını... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sorna yaaasize bazen ama benim başima neredeyse hergun geliyo boyle şeyler :)

      Sil
  5. Amca süper yaa :)
    Küçük çocuklar belli bir dönemde hep sorular sorar ya ne neden niye nasıl.. Durmadan sorarlar ve her verdiğin cevapta da birşey bulup bizi yenerler :) Amca da aynı onlar gibi. Demek ki insan yaşlandıkça çocuklara benziyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet bende duydum o dedigini insan yaşlandikca cocuklaşiyormuş :):)

      Sil
  6. Hahahahah karpuzun faydalarında dayanamayıp kahkahayı patlattım :)
    Bak telefonundan İnternet'e girebiliyor musun? Cevabın evetse sorsaydın Google amcaya :)
    Ama hikayen bu kadar komik olmazdı o zaman. Ve ben dayanamayıp baktım :) Ananasın Faydları
    Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu ananasın faydalarını açıklıyor. İbrahim Saraçoğlu'nun ananas hakkındaki açıklamalarını ve ananasın faydalarını bu makalede inceleyebilirsiniz...
    Değerli Mineraller ve Vitaminler Deposu
    Pürüzsüz bir cilt için, demir; Güçlü saç-tırnak ve cilt için, kalsiyum; sağlıklı cilt ve göz için, vitamin A; hücrelerin çoğalmasını sağladığı için, vitamin B ve cilt deki kollagen oluşumu için vitamin C içeriyor.
    Protein sindiren ve zayıflamayı sağlayan enzim olan bromelain sayesinde sadece sindirime yardımcı olmakla kalmaz, vücutta meydana gelebilecek olan iltihapları ve şişkinlikleri de etkili bir biçimde azaltır. Özellikle sinüzit, bademcik iltihabı, gut hastalığı, mafsal iltihabı ya da yaralanma veya ameliyatlardan sonraki iyileşme dönemlerinde ananasın faydalı olduğu bilinmektedir.
    - Bromelain, vücudun su tutmasını azaltır, iltihapları giderir,
    - Aşırı trombosit yapışkanlığını önlediği için doğal bir kan incelticidir.
    - Ancak bromelainin kan inceltici ilaçlarla beraber kullanılması tavsiye edilmez.
    - Bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar oluşturabilir veya kalp hızını yükseltebilir.
    - Ananas, az bulunan bir mineral olan manganezin mükemmel bir kaynağıdır.
    - Anti oksidan koruma sağlar ve bağışıklık sisteminin destekçisidir.
    - Sağlıklı bir diyet meyvesidir.
    - Ananas kilo verdirir. Ananas insan vücudunun ihtiyaç duyduğu bütün vitaminleri ve 16 doğal mineral içerir. Ananasın kilo verdirmedeki sırrı ise zengin suyunda saklıdır.
    - Ananas suyu vücuttaki yağı etkili bir şekilde eritebilir. Dolayısıyla her gün yemekte ananas ya da ananas suyu tüketilebilir. Ancak yemeden önce ananası tuzlu suda yarım saat bekletmek gerekir.
    - Mide ve bağırsakları temizler. Ananas etin sindirilmesinde yardımcı olabilir. Ananasta bulunan protein mayası, yemeklerdeki proteinleri etkili bir şekilde çözümleyerek mide ve bağırsakları hareketlendirir.
    - Cilt ve saçı güzelleştirir. Ananasın içerdiği zengin B vitamini cildi etkili bir şekilde nemlendirir ve saçı da parlatır.
    - Bunun yanı sıra ananas stresin giderilmesi ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine de yardımcı olur.
    - Tansiyon ve kandaki yağ oranını düşürür. Ananas kan dolaşımını hızlandırarak hem tansiyonu, hem de kandaki yağ oranını düşürmede etkili olabilir. Ananas, vücutta yağ birikimini de önler.
    - Nezleye karşı birebirdir. Ateş, öksürük ve boğaz ağrısı nezlenin en önemli belirtileridir. Bu durumda, yatakta dinlenmenin yanı sıra bir bardak taze ananas suyu da içilebilir. Çünkü ananas suyu ateşin düşürülmesi ve nefes borusu enfeksiyonunun önlenmesinde de etkilidir.
    - Tıbbi araştırmalara göre, eskiden beri insanlar, boğaz ağrısı ve öksürüğü ananasın içerdiği protein mayasıyla gidermeye çalışmıştır.
    Beyne Giden Kan Yollarını Temizler ve Beynin Kan Dolaşımını Arttırır
    Ananasın son yapılan araştırmalarda doğal yapısında bulunan bromelain enziminin CCS molekülünü içerdiği ve bunun da kansere karşı insan vücudunun bağışıklık sistemini harekete geçirdiği kanıtlandı. Bromelain, vücuttaki proteinleri ayrıştıran ve sindiren bir enzim olduğundan hazmı kolaylaştırır, mide asidini düzenler. Kemik ve eklemlerdeki kireçlenmeyi önler. Alerjilere karşı korunma sağlar. Ananasın içindeki enzimlerin yağ yakma özelliğinin olması kozmetik sektörünün de bu meyveye olan ilgisini giderek arttırıyor. İdrar söktürücü etkisi nedeniyle vücuttaki toksinlerin atımına yardımcı olduğundan selülit tedavisinde de kullanılıyor.
    Ananasın içindeki enzimler, protein sindirimini hızlandırdığından oldukça doyurucudur.
    Amcayı görürsen sonra diye ;)

    YanıtlaSil